Porządna pajda prawdziwego chleba drożdżowego. To marzenie każdego, kto choć raz w dzieciństwie mógł spróbować rarytasów spod ręki babci. Jeszcze ciepły chleb na drożdżach wbrew pozorom, wcale nie jest tak trudno zrobić. Jak upiec idealny chleb drożdżowy? Będą Ci potrzebne…
Bardzo proste składniki
Przygotuj dwie łyżeczki drożdży, dwie szklanki wody – najlepiej letniej, trzy i pół szklanki mąki pszennej chlebowej – typ 750. Do tego 100 gram mąki pszennej razowej – typ 2000; 150 gramów ziaren – np. nasion chia i łyżeczkę soli. Dalej będzie już tylko proces.
Zaczynamy zaczyn na chleb na drożdżach
Połącz składniki. Najpierw zaczyn. Drożdże rozpuść w 100 ml wody, następnie przesiej do niej mąkę – całość wymieszaj. Odstaw mieszankę na 30-60 minut. Gdy minie wyznaczony czas zaczyn połącz z pozostałymi składnikami. Do tego zadania najlepiej sprawdzi się robot kuchenny, niemniej jednak da się to zrobić równie dobrze rękoma. Połączone składniki odstaw na ok. 2-3 godziny.
W kolejnym kroku formujemy bochenek
Będziesz teraz nadawać swojemu wyrośniętemu ciastu kształt. Jest teraz plastyczne, więc przełóż je do odpowiedniego naczynia i nadaj mu pożądany kształt. Możesz do tego użyć formy do pieczenia bądź blachy. Bardzo fajne są również formy silikonowe, które łatwo się czyści i przechowuje. Jeżeli już nadałeś/-łaś swojemu ciastu kształt, możesz przejść dalej. Ponownie odłóż je na bok, niech odpocznie jeszcze z godzinkę.
Pieczemy chleb i finito!
Twoje ciasto odpoczęło. Teraz możesz wsadzić je do piekarnika i upiec. Może bowiem zmienić się w przepyszny bochenek chleba drożdżowego. Ciepłe z dodatkiem masła i ulubionego dżemu. Palce lizać.
Chleb na drożdżach piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Timer nastaw na 40-45 minut. Dla pewności, czy chleb upiekł się dokładnie, możesz użyć wykałaczek do szaszłyków i sprawdzić, czy nie osadza się na nich ciasto. Jeżeli po włożeniu do gotowego (według Twojego wzroku i węchu) chleba wykałaczka będzie sucha – chleb drożdżowy gotowy! Jeżeli nie – daj mu jeszcze z 3-5 minut na dojście.
Przydatne tipsy dla amatorów wypieków
Udany chleb to dobry chleb. Do wypieków warto podejść z sercem. Mówi się przecież: „przez żołądek, do serca”. Świeży chleb na drożdżach domowej roboty na słodko, na słono, bez niczego i ze wszystkim. Ty również możesz go zrobić. A oto dwa tipy, które mogą sprawić, że Twoje doznania smakowe będą jeszcze większe:
- Jeżeli chcesz, żeby Twój chleb drożdżowy upiekł się lepiej, przez lekko uchylone drzwiczki, spryskaj wnętrze piekarnika wodą. Ciasto będzie lepiej piekło się w zaparowanym piekarniku. Uważaj, aby para nie buchnęła Ci w twarz – to grozi poparzeniem.
- Po upieczeniu chleb jest co prawda gorący, ale z pomocą odpowiednich rękawic nie będzie tak źle. Wyjmij gotowy chleb z formy i pozostaw go w piekarniku na kratce. W ten sposób będzie miał czas na odparowanie, a jego skórka stanie się przy okazji chrupiąca.